Fekete szellemkéshal – Apteronotus albifrons

3.500 Ft

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

Készleten

SKU 595935001 Kategóriák , ,

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

 

 

Teste vékony, hosszúkás. A késhal elnevezés egyrészt késvékony testére, másrészt pedig alakjára is utal egyuttal, hiszen vaskos fejétől a farkáig keskenyedig teste, és az egész hasoldalán egy úszó halad végig, amit hullámszerűen mozgat, elsősorban ezzel képes mozogni. Hozzá kell tenni, hogy lassú, nyugodt hal, ami szívesen időzik búvóhelyeken. Fejtetején fehér folt van – erről kapta a magyar szinonima nevét -, valamint farktövében és farka hegye előtt egy-egy fehér csík húzódik. A szellem-elnevezés is valószínűleg érdekes hasi úszója kapcsán jött létre.

Magányos hal, sőt, fajtársaival marakodhat is, pláne helyszűkében. Az 50 centis kifejlett kori méretét akváriumban ritkán éri el, 30-40 cm-nél nagyobb példányok ritkaságok. Sajnos otthoni szobaakváriumba gyakran nem alkalmas mérete miatt, nyílvános akváriumok viszont előszeretettel gondozzák ezt az érdekes, különleges, egyedi kinézetű fajt.

Fontos tudni róla, hogy leginkább a szürkületben, félhomályban érzi jól magát, ha nem is kimondottan éjszakai hal, a nappali világosságot kerüli. Dús növényzetű medencéjébe helyezzünk nagyobb ágakat, amik alatt, között búvóhelyet találhat magának. Ha lehet a háttér és aljzat sötét legyen, valamint tompított világítás mellett is helyezhetünk plussz úszónövényeket medencéjére.

Bár a kicsi halakat tápláléknak nézi, mégsem kell a legnagyobb fajokhoz ragaszkodni, mivel eléggé békeszerető hal más fajokkal szemben, caudo vagy vörösfoltú lazacokkal már társítható, de alkalmasak mellé a vitorlások, diszkoszok, severusok, különféle talajlakók vagy épp a pakuk és tányérlazacok.

Fontos szem előtt tartani hogy nyugalmat igényel. Tartása nem problémás, ha szűrőnk erős és kristálytisztára és bomlástermék-mentesre szűri meg akváriumunk vizét. Mindenféle gond nélkül társítható diszkoszhalakkal is, hiszen elvan a lágy és meleg vízben.

Etetése szempontjából az élő eleségeket kedveli, a bolti példányok a száraz tápokat nem mindig fogadják el, ilyenkor a fagyasztott tápok köztes megoldást jelenthetnek. Persze némi szoktatás után a szárazeleségeket is hajlandó lesz fogyasztani.

Sajnálatos módon tenyésztése akváriumban nem megoldott, bár hipofízises kezeléssel lehetséges lehet mesterséges szaporítása.