Hal -Popondichthys furcatus – Villásfarkú kalászhal 2,5 cm

1.200 Ft

  • Tudományos név: Popondichthys furcatus (Nichols; 1955)
  • Szinonímák: Popondetta furcata, Pseudomugil furcatus
  • Magyar név: Törpe villásfarkú kalászhal
  • Csoport:  Kalászhalak
  • Származás: Ázsia; Pápua Új-Guinea
  • Testhossz: 5-6 cm
  • Természetes élőhely: Gyors folyású esőerdei patakokban, a sűrű növényzet között.
  • Viselkedés: Békés, aktív csapathal, de kis termete miatt nem kifejezetten társas medencébe való, bár kis termetű razbórákkal és dániókkal jól együtt tartható.

    A halak csak személyes átvétellel rendelhetők!

Készleten

SKU 577345 Kategóriák ,

A Törpe villásfarkú kalászhalnak két hátúszója van és az első sokkal kisebb, mint a második. A testük színe sárgás-zöld. A hímek hát- és farok alatti úszója a tövénél átlátszó, de a szélei sárga színűek, míg a mell- és has alatti úszók pirosas árnyalatúak. A farok is sárgás színű és villás. A nőstényeken a mell- és has alatti úszók átlátszóak. A szemük gyönyörű kék színű.

A hímek hát- és farok alatti úszója meghosszabbodott, valamint a hímek teste sokkal színesebb is és a mellúszó alatti rész naracssárgás színezetű. Ikrafalók. Szaporítása csapatban történhet, ekkor 2-3 hímre 8-10 nőstényt számoljunk. Így nem csak több ikrához jutunk, hanem segít megosztani a hímek erőszakosságát a nőstények között. Az akváriumnak nem kell túl nagynak lennie, és elég egy szivacsszűrő is bele. A víz legyen 7,5 pH értékű és kemény. A medencébe tegyünk kisebb növényi csomókat is (pl. Jávai moha). Az ikrázások naponta történnek, bár a nőstények nem túl sok ikrát raknak, 24 óra alatt csak 5-10 ikrát. Az ikrák ragadósak és odatapadnak a növények felületére. Ezeket 1-2 naponta vegyük ki és helyezzük át másik medencébe, és tegyünk be helyettük új növényeket. Az ikrák 10-15 nap múlva kelnek ki. Ha látjuk, hogy valamelyik ikra kezd gombásodni, azt azonnal távolítsuk el. Ahogy a kishalak kikeltek, tegyük őket át a felnőtt halakéhoz hasonlatos méretű akváriumba, de a vízmozgás csak minimális legyen, nehogy a kishalak megsérüljenek. Az első héten folyékony ivadéktáppal etessünk, majd ahogy nőnek a kishalak, úgy adjunk nekik frissen kelt sórákot is. A rendszeres kis mértékű vízcsere elengedhetetlen. Az ivadékok gyorsan nőnek.