Zöldsávos razbóra - Mosquito Rasbora - Boraras Brigittae

Zöldsávos razbóra – Mosquito Rasbora – Boraras Brigittae /Hal/

700 Ft

Leírás: A Zöldsávos törperazbóra teste vörösesbarna, melynek testközépvonalán a kopoltyúfedőtől a farokúszó felé kicsit keskenyedő, zöldesfekete, 2 mm szélességű sáv fut végig. Ez a csík a hát felé eső részén vörösen arannyal szegélyezett. A farokúszó tövében egy ék alakú sötét folt található, és hátúszójának, valamint farok alatti úszójának első fele is zöldesfekete. A hímek úszói ragyogó vörös színűek, a nőstényeké pedig inkább rózsaszín, vagy narancsos színű. A nőstények teste is inkább fakóbb piros. Rokonát a Boraras urophthalmoides-t gyakran árulják Boraras brigittae néven, mert utóbbi jóval drágábban eladható. Kinézetük hasonló ugyan, de a Boraras brigittae nagyobbra nő, a faroktőnél található sötét folt ék alakú (ami rokonánál ovális), valamint testük színezete ragyogóbb, és egységesen vörösebb színű.

A nőstények a hasi részen teltebbek, a hímek valamivel kisebbek, több vörös színnel.

Hasonlóan sok más kistestű pontyféléhez, az ikráik lerakása után semmilyen szülői gondoskodást nem mutatnak. Vizüket szűrjük keresztül tőzegen, amitől az enyhén savanyú lesz. Használjunk nagyon lágy, savas (pH 5-6,5) és 26-28 °C hőmérsékletű vizet. Tenyésztésükhöz elegendő egy 10-15 literes akvárium is, amit ültessünk be sűrűn pl: Ludwigia, Cryptocorine, vagy Jávai moha növényekkel. Ha a körülmények megfelelnek a tenyészhalak számára, általában már másnap reggel megkezdik a párzást. Célszerű a felnőtt halakat néhány napig a tenyészakváriumban tartani, mert az ikrázás akár több napon keresztül is folytatódhat. Az ikrák száma elérheti az ötvenet is. Ikrázás után a szülőket távolítsuk el. Az ikrák nagyjából 48 óra múlva kelnek ki, és a lárvák további 24 óra múlva úsznak el. A kishalakat etessük nagyon apró poreleséggel.

10 készleten

- +
Cikkszám: 598767652 Kategóriák: ,

Leírás

Zöldsávos razbóra – Mosquito Rasbora – Boraras Brigittae /hal/

 • magyar név: Törperazbóra
 • Csoport: Pontyfélék
 • Származás: Délkelet-Ázsia, Maláj-félsziget, Szumátra, Indonézia
 • Testhossz: 2-2,5 cm
 • Természetes élőhely: Kisebb, lassú folyású erdei patakokban és állóvizekben, valamint tőzegmocsarakban él. Ezek a vizek a környező sűrű növényzet miatt erősen beárnyékoltak, és sok bennük a lehullott levéltörmelék.
 • Viselkedés: Békés, félénk rajhal, de kis méretük miatt nem ideális választás egy általános társas akváriumba. Legjobb egyfajos akváriumban tartani, vagy hasonló méretű halakkal együtt tarthatók akár egy kisebb medencében is. Kis méretük ellenére mégsem tarthatók túl kicsi akváriumban, mert a hímek ideiglenesen territóriumot alakítanak ki szaporodáskor. Mindig csapatban tartsuk őket!
 • Táplálkozás: Mindenevő; a természetben apró rovarokat, kukacokat és rákokat fogyaszt, akváriumban kisméretű, élő eleséggel és száraz tápokkal etessük.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 30 literes
 • Halnépesség: 40 literre 8-10 hal
 • Dekoráció: Az akváriumot dúsan ültessük be növényekkel, és használjunk valamilyen vízfelszínen úszó növényt is, hogy tompítsuk a fényt. Aljzatnak sötét kavicsot vagy sötétebb homokot használjunk. Dekorálhatjuk medencéjüket néhány marék száraz falevéllel is, amely tovább erősíti a természetes élőhelyükhöz való hasonlóságot.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Zöldsávos razbóra - Mosquito Rasbora - Boraras Brigittae