Tigrisszalagos vértesharcsa – Panaqolus maccus

15.000 Ft

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

Készleten

SKU 334552 Kategóriák , ,

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

 

 

Tartásukhoz egy tipikus dél-amerikai akvárium a legmegfelelőbb, melynek vize enyhén savas és lágy, de fontos a víz magas oxigénszintje, és a jó áramlás is, amit egy megfelelő külső szűrővel könnyen biztosítani tudunk. Ezek a harcsák azonban jól alkalmazkodnak a keményebb, lúgosabb vízhez is, bár a szaporodásuk kérdéses ilyen körülmények között. A has kivételével az egész testet csontlemezek borítják. A színezete függ a hal korától és származási helyétől is. Általánosságban elmondható, hogy testük sötétbarna vagy fekete, amelyen 5-12 vékony sárga, vagy fehér csík található. Ez a mintázat az úszókon is jól látszik. A hasi rész fehér. Mintázatának és éjszaki életmódjának köszönhetően ritkán látni nappal az akváriumban.

A hímek a szaporodási időszakban kefeszerű szőröket növesztenek a hátukon és a kopoltyúfedőn. A nőstények nagyobbra nőnek és a hasi részen teltebbek. Szaporodáshoz meg kell próbálni leutánozni a száraz évszakot követő esős időszakot, amikor a természetes élőhelyén is szaporodik. A száraz évszakban a víz 26-27 °C körüli, a pH 7,5 és a vízkeménység is magasabb. Az ezt követő esős időszakban a víz lehűl, lágyabb lesz, és pH is 7 körülire esik vissza, az esőzések hatására. Akváriumban érdemes a vízáramlást nagyobbra állítani és egy porlasztókövet is betenni a medencébe, valamint kikapcsolni a fűtést és napi 20%-os vízcserét végrehajtani hidegebb esővízzel, vagy ozmóvízzel. Várjuk meg, amíg lecsökken a vízhőfok 21-22 °C-ra (kb. 4 nap alatt 4 vízcserével), majd kapcsoljuk vissza a fűtést, és várjuk az ívást. Ha a halak 1 hónap múlva sem kezdenek ívni, akkor kezdjük az egészet előröl. Akár több ilyen ciklust is végig kell csinálni, mire a halak elkezdenek ívni. Biztosítsunk a harcsáknak elegendő barlangot, amiben tudnak ívni (pl. PVC csövek, kerámia csövek). Az ikrák száma 20-25 lehet, amelyek viszonylag nagyok. Ezután a hím vigyáz az ikrákra, amelyek 5-6 nap múlva kelnek ki, de 20-25 napig még a barlangban maradnak. A kishalak 3,5 cm-es korukban kezdenek színesedni

  • Természetes élőhely: Az Andok fehérvizű folyóiban, az aljzat közelében, uszadékfák között.
  • Viselkedés: Békés, de területvédő harcsafajta, ha nincs elegendő búvóhely számukra, akkor agresszívvé válhatnak.
  • Táplálkozás: Növényevő, mint minden más Panaque harcsa, ez is ún. faevő, azaz a gyökereken kialakuló biofilm réteget (Aufwuchs) legeli le, valamint magát a fát is elrágja, ami az emésztéséhez nélkülözhetetlen. Ezen kívül adhatunk nekik uborkát, salátát és spirulina tablettákat, valamint garnélát és halhúst is.
  • Szaporítás: Nehéz