Ezüst cápaharcsa – Ariopsis seemanni

3.000 Ft

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

Készleten

SKU 202301125 Kategóriák , ,

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

 

 

Klasszikus, talajlakó harcsa alkat jellemzi – egyenes hasoldal, viszonylag lapított, magasabb test. Testének teljes egésze gyönyörű ezüstfényben ragyog, idősebb példányoknál a színezet csillogása csökken, szürkésebb színűek lesznek. A hasoldalon elhelyezkedő úszók (farok alatti-, has-, és mellúszó) feketék, melyeket fehér szegély keretez. A farkúszó és a hátúszó jellemzően áttetsző, kifejlett állatoknál enyhén szürkés.

Az idősebb példányok hasoldali úszóinak fekete színe is veszít intenzitásából. A farkúszó egyébként erősen villás, a hal rendelkezik zsírúszóval is. Szája meglehetősen széles, nagyra nyitható, 3 pár érzékeny bajuszszál övezi. Hátúszójának, illetve két mellúszójának elülső sugara megerősödött, tüskeként szolgál. Az ezt borító hámrétegben méregmirigyek találhatóak, melyek szúrás esetén felszakadnak, mérget juttatva a harcsát megtámadó élőlénybe.

Megjelenésében emlékeztet az ausztráliai elterjedésű Arius berney-re, bár neki valamennyi úszója sötét színű, teste pedig inkább barnásszürke, mintsem ezüst fényű lenne.

 

Tudományos név: Ariopsis seemanni (Günther; 1864)
Szinonímák: Sciades seemanni, Arius jordani, Hexanematichthys seemani, Tachisurus seemani, Arius seemanni
Magyar név: Ezüst cápaharcsa
Csoport: Brakkvizi halak
Származás: Dél-Amerika, Közép-Amerika; Mexikótól Peruig
Testhossz: A természetben 60 cm, de akváriumban ritkán nő 35 cm-nél nagyobbra.
Természetes élőhely: A csendes óceán mentén a partvonalhoz közeli folyók torkolatvidéke, gyakran brakkvízben is megtalálható, sőt a felnőtt példányok az óceánba is kiúsznak.
Viselkedés: Elég békés természetű, nagyobb testű sügérekkel is jól kijön. Társíthatjuk holdhalakkal, árgushalakkal, lövőhalakkal is.
Táplálkozás: Mindenevő, de elsősorban a rovarlárvákat és az élő eleségeket kedveli. Adhatunk neki fagyasztott és száraz eleségeket is.
Szaporítás: Akváriumban még nem volt sikeres.
Medence: Minimum 380 literes (fiatal halaknak)
Halnépesség: 800 literre 4 hal
Dekoráció: Biztosítsunk számukra jól szűrt vizet, megfelelő vízáramlással és hatalmas úszótérrel. Az aljzat inkább legyen sötét, alakítsunk ki nekik kövekből és gyökerekből barlangokat, és a világítás ne legyen túl erős. Adjunk 10 literenként 20 gramm sót a vizükhöz.
Hőmérséklet: 22-27°C
pH: 6,8-8
Keménység: 8-30 NK°