Malawi neonsügér – Pseudotropheus demasoni

2.500 Ft

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

Készleten

SKU 5999797 Kategóriák , ,

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

 

 • Tudományos név: Pseudotropheus demasoni (Konings; 1994)
 • Magyar név: Malawi neonsügér
 • Csoport: Sügérek
 • Származás: Afrika; Tanzánia, Malawi-tó
 • Testhossz: 7,5 cm
 • Természetes élohely: A tóban egyetlen helyen, a Pombo zátonynál él, többnyire a sekély vízben, a kövek között.
 • Viselkedés: Az egyik legagresszívebb mbuna és ráadásul területvédő is. Csoportban él. Ne tartsuk békés, vagy hasonló mintázatú halakkal, de nagyobb mbunákkal együtt tarthatóak. Nem ismer félelmet, az önmagánál sokkal nagyobb halakat is megtámadja.
 • Táplálkozás: Mindenevők; természetes körülmények között algákat legelnek, akváriumban is a fő eleségüknek növényi eredetűnek kell lenni (spirulina, spenót), de elfogadják az élő és fagyasztott tápokat is. Kerüljük a marhaszív, tubifex és vörös szúnyoglárva etetését, mert emésztési problémákat (bélgyulladást) okozhatnak a halaknak.
 • Szaporítás: Elég nehéz
 • Medence: Minimum 250 literes;
 • Halnépesség: 500 literre 25-30 hal
 • Dekoráció: Építsünk sziklákból, és kövekből rengeteg búvóhelyet és barlangot, a nagy úszótér kevésbé fontos. Aljzatnak használjunk kvarchomokot. A világítás lehet erős, hogy elősegítse az alganövekedést.
 • Homérséklet: 24-28 °C

A hímek testét sötétkék, szinte fekete, és világoskék, vagy fehér váltakozó csíkozás díszíti. A farok alatti úszójukon 2-3 db sárga színű tipikus ikrafolt található, ami gyakran a nőstényeknél is látszik. Az úszóik széle világoskék. Méretben, és színben hasonlítanak a Pseudotropheus minutus-hoz, de a minutus testén lévő csíkok kevésbe határozottak, és a csíkok megállnak a farok előtt. Ha valami miatt megijednek, vagy stresszesek, akkor színeik drasztikusan elhalványulnak, és menedéket keresnek. A mbuna név a Tonga emberek nyelvén kövi halat jelent, ami jól leírja a sügérek környezetét. Eredeti élőhelyén hatalmas csapatokban él a kövek között, és viszonylag kis agresszió mutatkozik az egyedek között, ezért akváriumban is nagy csapatban érdemes tartani, persze a megfelelő méretű medencében. Legkevesebb 12 halat tartsunk együtt, így elkerülhető, hogy a domináns hím halálra üldözze a nőstényeket, vagy a többi hímet. Ha ennél kisebb csapatban tartjuk, akkor a domináns hím szisztematikusan levadássza a többi halat. Ha valóban nagy csapatban tartjuk, akkor a nemek aránya sem fontos. Hasonló színezetű halakkal se tartsuk, mert megtámadhatja azokat is. A Malawi neonsügér egy viszonylag új hal az akvarisztikában, és mára eléggé elterjedt is, de harcias viselkedése miatt nem kezdőknek való sügér. Gyakran úsznak az oldalukon, vagy fejjel lefelé, amikor felfedezik a kövek közötti repedéseket. Más mbunákhoz hasonlóan, lapos fogaik segítségével kaparják le az algákat a kövekről. A Természetvédelmi világszövetség (IUCN) vörös listáján sérülékeny fajként tartják számon, mert viszonylag kis helyen él a Malawi tóban.

A nemek megkülönböztetése nehéz, mert a hímek és a nőstények színei, és mintázata is megegyezik. A kifejlett hímek kissé nagyobbak, valamint a hasi, a hát-, és farok alatti úszók kissé nagyobbak és hegyesebbek, de a legjobb módszer, ha megfigyeljük viselkedésüket, mert a hímek sokkal inkább területvédők, és agresszívek, mint a nőstények.

Szaporítása akváriumban is lehetséges: anyai szájköltők. Ha tenyészteni szeretnénk, akkor célszerű 20-30 fiatal halat beszerezni belőlük és egy nagy akváriumban közösen felnevelni őket. A hímek általában egy sziklát, vagy lapos követ tartalmazó territóriumot alakítanak ki, de előfordul, hogy csak egy talajba ásott gödröt védelmeznek. Az udvarlás során a hím a terület felett pózol, és a színezete is felerősödik, valamint megpróbálja a nőstényeket becsábítani a területére. Ilyenkor elég agresszíven viselkedik, ezért célszerű háremben szaporítani. Ha más halak is vannak az akváriumban, akkor ezeket nem engedi a területének a közelébe. Ha a nőstény készen áll a párzásra, akkor beúszik a területre, lerakja az ikrákat, majd a szájába veszi azokat, és a hím megtermékenyíti őket. Ezt az ikrafoltok segítségével teszi: a nőstény megpróbálja azokat is felszedegetni, és ekkor a hím kiereszti a spermát. Az ikrák száma viszonylag kevés, többnyire 6 és 20 között változik, és nagyban függ a nőstény méretétől is. A nőstény ezután kb. 3 hétig forgatja az ikrákat a szájában, mielőtt kiengedi a már szabadon úszó kishalakat. Az inkubációs időszak alatt a nőstény nem eszik, és könnyen kiszúrhatjuk ”felfújt” szájáról. A túl stresszes nőstények kiköphetik a szájukban lévő ikrákat, vagy le is nyelhetik azokat, ezért ne piszkáljuk ilyenkor őket. Egyes tenyésztők 2 hetes korukban elveszik a nőstény szájából az ivadékokat, és mesterségesen nevelik fel őket, mert így több kishalat lehet nyerni, de ez kezdő akvaristáknak nem javasolt. A nagyon apró, néhány napos ivadék már kiszínesedik. A 2,5 cm nagyságú Malawi neonsügér már képes szaporodni.