Cápamárna – Balantiocheilus melanopterus

2.000 Ft

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

Készleten

SKU #59054 Kategóriák , ,

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

 

 

Nagyon mozgékony hal, képes kiugorni a fedetlen akváriumból, remek ugró, és gyakran ugrál! Mindenféleképpen fedjük medencéjét.

Érdemes kisebb csapatot gondozni belőle, de magányosan is gondozható. Csak nagy akváriumokban tartható. Amúgy békés, és még a kisebb halakat sem bántja. Vegyes társas medencében is kitűnő faj, feltéve ha van elé helye. Társítani legcélszerűbb más hasonló pontyfélékkel, díszmárnákkal, malabári dániókkal és különböző talajlakókkal, mind például Botiák, algázók, stb. Pontylazacok, békésebb sügérek, kalászhalak is egyaránt képezhetik társaságát. Ha csapatban tartjuk értelem szerűen a minimálisan 450 liternek megjelölt tartómedence kicsi lesz nekik, mivel együtt még mozgékonyabbak.

Mindenképpen hosszú kiúszóteret igényel, ahol megiramodhat és kiélvezheti a tág helyet, ahol hosszan tud úszni. Amúgy általánosságban nyugodtabb halnak minősül, nem dániómódra úszkál folyamatosan fel s alá.

Nem túlságosan igényes, kezdők számára is teljességgel megfelelő faj. Átlagos vízszűrés mellett (ami egyértelműen külső filter ekkora medenceéretnél) jól gondozható, nem olyan igényes az öreg vízre sem. A hőmérséklet-változásokat is tág határokon belül elviseli. A növényeket általában nem bántja, a talajt sem túrja szét. Néha előszeretettel „kóstol bele” viszont az aljzatba (célszerű sódert betölteni), mivel pontyféle létére így is próbál táplálékhoz jutni.

Fontos a növényi kiegészítő táplálék, előszeretettel fogyaszt forrázott zöldséget, például uborkát, cukkínit! Emellett nagy kedvencei a különböző férgek, fagyasztott és élő eledelek is. Változatosan etethetjük, mivel mérete miatt is sokmindent elfogyaszt. A vörös szúnyoglárvát, tubifexet, artémiát, grindálférget nagyon kedveli, de korosabb, méretesebb példányoknak vagdalt földigilisztát, lisztkukacot, garnélát, főtt húsdarabokat, ivadékhalakat is adhatunk, bár utóbbiakat nem is mindig eszik meg. Természetesen a száraz eledeleket is fogyasztja. Evés közben cuppogó, csattogó hangokat hallat a víz felszínén.

Akváriumi körülmények között még nem sikerült tenyészteni, halfarmokon hormoninjekciók hatására viszont óriási tételekben „állítják elő” a kereskedelem számára, hiszen manapság mondhatni ‘kommersz’ hallá vált, a legtöbb üzletben találkozhatunk velük.

Sajnos vadonbéli élőhelyén már igencsak megritkult, az IUCN felmérései szerint veszélyeztetett faj, viszont azzal, hogy nagy mennyiségben mesterségesen tenyésztik, biztosítottnak látszik a faj jövője.

Kedveltsége ellenére fontos, hogy felelőtlenül ne vásároljuk, csak ha kellő helyet tudunk számukra biztosítani. Bár ami igaz, az igaz, sokkal jobb választás, mintha Pangasius cápaharcsát akarnánk tartani…