Gyűrűs bohóccsuka – Epiplatys annulatus

1.200 Ft

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

Készleten

SKU 446998 Kategóriák , ,

A díszhalak, csigák és garnélák személyesen vehetőek át üzletünkben.

Élő állatot NEM szállítunk ki!

 

 

A hímek nagyobbak és úszóik színesek, valamint a hát-, farok alatti-, és farokúszójuk megnyúlt. A nőstényeknek csak a farokúszójuk színes, de testükről hiányzik a vöröses szín, amely a hímeken megtalálható. A hímek hátúszója lehet krémszínű, világos vörös, vagy kékes. A nőstények hátúszója színtelen. A hímek farokúszója kékes színű, és a középső, meghosszabbodott részén ragyogó vörös. Egyes színváltozatoknál ez a vöröses rész narancssárga, vagy sárga színű, amelyet alul és felül egy-egy vörös csík határol. A hímek farok alatti úszója lehet vörös, kék, vagy ezek variációja, a nőstényeknél színtelen, vagy fakó. Sok más ikrázó fogaspontyal ellentétben, nem olyan vizekben él, amelyek időszakosan kiszáradnak.

A Gyűrűs bohóccsuka szaporítása elég nehéz. Rendezzünk be számukra egy külön medencét, amelyet töltsünk fel lágy és savas (pH 5-5,5), 25-26 °C-os vízzel. Az akvárium megvilágítása legyen gyenge, és használjunk vízfelszínen úszó növényeket is. Helyezzünk néhány csomó Jávai mohát az akváriumba, és a vízbe csepegtessünk tőzegkivonatot. A halakat szaporítás előtt etessük bőségesen változatos élő eleségekkel. Ezután válasszuk ki a legszebb hímet és legteltebb hasú nőstényt és helyezzük őket a szaporítómedencébe. Az ívás eltarthat akár 2 hétig is, a nőstény az ikrákat a vízfelszínen úszó növényekre „akasztja”, amelyeket naponta vegyünk ki egy külön tartóedénybe. Egy hétnél tovább nem ajánlott a halakat ívatni, mert ez nagyon legyengíti őket (különösen a nőstényt). A kihelyezett ikráknak elegendő a 3-5 cm-es vízmélység, és célszerű a vízbe gombásodás gátló szert is tenni (pl. metilén-kék). Az ikrák 8-10 nap alatt kelnek ki. Az ivadékok nagyon aprók, ezért indító eleségnek papucsállatkát használjunk. Néhány nap múlva már adhatunk nekik frissen kelt sórákot is. Ahogy a kishalak fejlődnek, úgy növelhetjük a vízmélységet is. Az ivadékok lassan fejlődnek. Figyeljünk a jó vízminőségre.

Egy másik lehetőség a szaporításra, hogy egy vízinövényekkel nagyon sűrűn beültetett nagyobb (legalább 80 literes) medencébe tartjuk a halainkat, és az ikrákat nem vesszük ki, hanem a természetre bízzuk a kishalak túlélését. Ilyen esetben a felnövekvő kishalak száma nem olyan magas, de így is egy elég nagy populációt tudunk kialakítani, mert a felnőtt halak csak ritkán eszik meg a kishalakat